Home Community B-Hyve Indoor/Outdoor Timer External Rain Sensor

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 95 total)
  • Author
    Posts
  • #2101
    clowenthal
    Participant

    Well – looks like I spoke too soon. There is definitely an issue with the BHyve Timer. As noted, last night I did a test with my new Hunter MiniClick Rain Sensor. I let water run through it for 5 minutes and tested it directly to the timer – worked fine and as expected (both timer and app indicated program suspended due to rain sensor). Then I installed it outside, permanently and re-tested – still worked fine and as expected. That was about 8pm last night. I had an automatic program set for 4:30am this morning. When I awoke at 5:45am I come to see my timer going on and off repeatedly – which clearly had been happening for the past 105 minutes! So apparently when the rain sensor begins to dry up, the switch inside doesn’t do a full release. Forgive me as I’m not an electrician, but there is some type of continuity or resistance that is coming through the wire to the BHyve timer and causing confusion. Seems that the BHyve is expecting a clear on or off signal and programmed that way. However the MiniClick doesn’t seem to work that way. Perhaps the Orbit brand rain sensor works differently, but the reviews online weren’t that kind to the Orbit brand sensor and my older Hunter MiniClick lasted for 14 years so I bought another one. That’s a popular brand rain sensor and Orbit needs to make sure their timer works with it.

    Tech Support – please purchase the Hunter MiniClick and do testing with it as this will doom your timer for anyone that has a rain sensor that doesn’t have a clear on / off. I’m certainly willing to help do any testing you need.

    Thanks, Craig

    Spread the love!
    #2106
    Ryan
    Participant

    achatten, To change the rain sensor to on or off on your timer all you need to do is hold down the rain delay button while the timer is set to auto. If you have a sensor holed up it needs to be switched to on. If you don’t have one then is needs to be switched to off.
    Also please provide us with your mac address.

    Spread the love!
    #2125
    achatten
    Participant

    My MAC address is 44:67:55:02:85:D5
    Is removing the wires inside the control box enough? Or do I actually need to unhook the wires from the sensor outside

    Spread the love!
    #2128
    Ryan
    Participant

    That just disconnects it, but you still need to check weather the rain sensor function is off or on. Since you removed the sensor you want it to read off. So hold down the rain delay button from your actual timer until either sensor on of off appears. If sensor on shows up you’ll want to press and hold it down one more time until sensor off appears.

    Spread the love!
    #2129
    achatten
    Participant

    Ok it is off now. I will see if that fixes the problem. I did look at my sensor ant it needs to be replaced so hopefully that’s the problem.

    Spread the love!
    #2140
    rkornmd
    Participant

    Ryan:

    This is my third posting of my IP Address. Please check my thread on this forum.

    44:67:55:02:8F:71

    Please update my firmware and reply to [email protected]. I still do not see the status of the rain sensor in my iPHone app. I need to know if it is communicating with the BHYVE. It is Orbit’s latest wireless sensor.

    RK

    Spread the love!
    #2163
    Ryan
    Participant

    your firmware us now up to date.

    Spread the love!
    #2304
    marty87b
    Participant

    I installed a B-Hyve last week and connected an existing (and working) external rain sensor. I pressed the rain delay button for 5 seconds and the display showed sensor on. It’s been raining for the past 2 days and my rain sensor should prevent watering tomorrow morning, but neither the display nor my phone app shows a watering delay. Would a firmware update fix this? My mac address is 44:67:55:03:1D:9C and firmware version is DEBUG-0010.

    Spread the love!
    #2316
    clowenthal
    Participant

    Unfortunately the way has currently programmed the B-Hyve, it will only show you the rain sensor delay when an automatic program is scheduled to run. It will give you no indication at all prior or after. Not sure why they do this and I’m hoping they change the functionality in an upcoming firmware update. They do a good job of indicating that the is a delay based on weather, but I would love an indicator to always show when the rain sensor is invoked.

    So the best way to test is to create a program and schedule it to run in a minute or two from when you want to test. You should then see the appropriate message if the rain sensor has kicked in.

    Spread the love!
    #2317
    achatten
    Participant

    44:67:55:02:85:D5 Is my MAC address can you please confirm that my firmware is up to date?
    Thanks

    Spread the love!
    #2387
    LowcarbNY
    Participant

    I have a Hunter – WRCLIK – Wireless Rain Sensor with Quick Response System that I would like to use with my b*hyve.
    I am not comfortable posting the mac address of devices on my network in a public forum to request an update of a device.
    Is there an e-mail address for support so I can ask more privately ?

    Spread the love!
    #2443
    Stephen
    Keymaster

    @achatten you are currently on the most up to date firmware.


    @lowcarbny
    you can email us at [email protected] and we’d be happy to assist you with updating the firmware of your timer.

    Spread the love!
    #2497
    rcc344
    Participant

    A recently installed bHyve timer has shown the same issue with the external sensor that has been reported in many posts. I have a wireless rain sensor that has a relay switch, so it is a true open/close output. Noticed that when the sensor is on (open circuit) the timer reports that watering is suspended due to a sensor, but then the water zone oscillates on and off at about a 30 second interval. When I remove the 18″ wire the connects the rain gauge to the sensor terminal, the timer operates correctly and halts watering. A classic issue of an overlooked hardware design and a bias issue. There is about a 1 volt DC bias on the sensor terminals, indicating that this is connected to an input logic devise such as a transistor or IC.
    The problem seems to be that connecting a length of open wire to the sensor terminals is sufficient to create a feedback loop and cause the timer to pulsate the watering. Without knowing the circuitry behind the sensor terminals it is difficult to propose the best solution. Using a wireless sensor, as I am, the work around is to add a 0.1 uf cap across the timer sensor terminals. This seems to isolate the 18″ of wires to the rain sensor base. If someone is using a wired sensor with many feet of wire between the timer and the rain gauge, a capacitor may not work. As mentioned, this s a hardware issue and may not be able to be solved with firmware update.
    Hope this helps those with this issue and the Orbit engineers to add proper decoupling on the sensor terminals.

    Spread the love!
    #2502
    clowenthal
    Participant

    RCC344 – This is a great post – thank you! I really hope the Orbit engineers take your comments to heart and do something about it! Thanks for doing this additional testing. A pretty big miss on the part of Orbit who should be experts with this!

    Spread the love!
    #2507
    rcc344
    Participant

    Curious to see if this fix works for you as it did for me. Really miss Radio Shack where I could go for a part or two. Hope you can find a .1 cap without having to buy a whole bag at Amazon.
    The bHyve was probably tested with a jumper or open on the sensor terminal. Connecting a open length of wire to the terminal is what is needed to verify the problem. Should be a clue when using direct connect logic.

    Spread the love!
Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 95 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
Spread the love!